5 tips om je illustratiestijl te ontwikkelen

 in Illustratie, Ondernemen

jam illustratie

Onder startende illustratoren is het misschien wel de meest gestelde vraag: Hoe vind je je eigen stijl? Iets waar ik zelf ook een tijd mee gezeten heb. Ik denk dat je vanzelf al wel een eigen stijl hebt, maar ik was niet zo blij met de mijne. Daarom vroeg ik me ook af of je stijl vanzelf ontstaat, of dat je die stuurt naar hoe je wilt dat het er uitziet.

In 2019 was het een van mijn doelen om mijn stijl te vinden. Dat klinkt een beetje absurd, maar het is wel gelukt haha! Natuurlijk is het ook iets wat zich doorontwikkelt, maar sindsdien heeft mijn werk een meer consistente look & feel en ben ik er meer tevreden mee. Ik ga je mijn tips en ervaringen vertellen in dit blog.

 

Wat teken je graag?

Je stijl bestaat uit hoe je dingen tekent, maar ook uit wat je tekent. Een onderliggend thema kan iets zijn wat herkenbaar voor jou is en wat jou onderscheidt van anderen. Als je naar je eigen werk kijkt zie je misschien een patroon in wat je vaak tekent. Of bedenk wat je go-to onderwerp is. Als je gewoon even iets wilt tekenen of doodlen, wat teken je dan vaak?

Waarschijnlijk sluit dit aan bij jouw interesses. Als je veel van de natuur houdt, dan teken je misschien veel dieren en landschappen. Dit kun je dan verder gaan uitbouwen en zo wordt je werk vanzelf heel persoonlijk.

 

Braindump

Je kunt je illustraties ook persoonlijker maken door te werken vanuit je eigen ideeën en asociaties. Bij kerst denkt iedereen aan een kerstboom en rendieren. Maar wat zijn jouw persoonlijke kerstherinneringen of rituelen? Door die te tekenen, maak je iets wat een ander waarschijnlijk niet zou doen. En vaak zijn dat de dingen die mensen juist aanspreken, veel meer dan een standaard kerstplaatje. Dus denk verder dan de eerste ideeën die in je opkomen.

 

Analyseer het werk van je voorbeelden

Maak een lijstje van illustratoren waarvan je het werk heel tof vindt en waarvan je wilde dat je ook zo kon tekenen. En scroll ook eens door illustraties op Pinterest. Wat zijn de illustraties die eruit springen voor jou, welke vind je het mooist?

Bekijk wat overeenkomsten zijn, wat je er zo leuk aan vindt, wat voor materialen er gebruikt zijn. Dan kan je die kenmerken en materialen gaan toepassen in je eigen werk.

Zelf hou ik bijvoorbeeld het meest van illustraties die op papier gemaakt zijn. Bijvoorbeeld het werk van Teken-ing, Ruth Hengeveld en Liekeland. Daarom ben ik meer met de hand gaan tekenen, terwijl ik eerst altijd digitaal werkte.

Nu moet je natuurlijk niet gewoon dat mooie werk van anderen na gaan tekenen. Je wilt immers je eigen stijl ontwikkelen. Maar als je het leuk vindt hoe die ene illustrator dieren altijd lekker dik tekent en hoe die ander slordig met losse lijnen tekent, dan kun je dat gaan combineren tot je eigen stijl.

 

Experimenteer

Ga verschillende materialen uitproberen. Kijk bijvoorbeeld waar jouw voorbeelden mee werken. Probeer dingen uit en denk na over wat je er fijn aan vindt en wat niet. Zo kwam ik bij markers met brush tip uit. Verf vind ik een beetje geklieder en gedoe met kleuren mengen. Maar markers geven ongeveer hetzelfde resultaat en zijn makkelijker in gebruik.

Wanneer je een materiaal hebt gevonden wat goed voor je werkt, hoef je je daar niet aan vast te houden. Ik denk wel dat het helpt bij de herkenbaarheid als je telkens op dezelfde manier werkt, maar je stijl kan zich ook prima vertalen in verschillende technieken. Dus hou ook weer niet te krampachtig vast aan een bepaalde techniek, want dat kan je ontwikkeling juist in de weg staan.

 

Daag jezelf uit

Probeer eens 30 dagen lang elke dag iets te tekenen. In een vast thema of met een bepaald materiaal. Dit helpt goed om je daarin snel te ontwikkelen en te leren of dit iets voor je is.

In 2019, als deel van de quest naar mijn stijl, deed ik een challenge waarbij ik interieurs ging tekenen. Ik geloof dat het maar 15 tekeningen zijn geworden en ik er 3 maanden over gedaan heb. Maar toch heeft dit me heel erg geholpen! Het was een heel goede oefening en een omslagpunt voor mijn stijl.

 

Aan de slag

Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Maar onthou ook, waarschijnlijk heb je al meer een herkenbare stijl dan je denkt én het is iets wat zich altijd blijft ontwikkelen. Door actief bezig te gaan met de tips hierboven kun je het proces wat versnellen, maar alsnog heeft het ook tijd nodig. En dat is oke! Je hoeft er niet op te wachten voordat je je werk mag delen of je opdrachten kunt doen. Ga vooral gewoon lekker tekenen en deel je proces.

Laat een reactie achter

0
0