6 kledingstukken, 4 paar schoenen en een zootje sokken

 in Duurzaamheid

kleding ontspullen

Zes kledingstukken, vier paar schoenen en een zootje sokken. Dat is alles wat ik in 2018 aan kleding heb gekocht. Vier paar schoenen vind ik nog best veel trouwens, voorgaande jaren kocht ik er daar juist minder van.

 

Duurzamer leven

Halverwege het jaar besefte ik dat ik nog erg weinig kleding had gekocht en daar was ik blij mee. Ik hecht veel waarde aan de natuur en wil daarom graag mijn levensstijl verduurzamen. In het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn las ik dat de gemiddelde Nederlander het meeste impact op de planeet heeft door het kopen van nieuwe spullen, dus weinig kopen leek me een goede zet.

Ik realiseerde me dat als ik weinig kleding koop, ik wat meer per stuk kan uitgeven. Ik ben nogal een zuinig typje, dus heb vaak de neiging om voor een “wel leuk” H&M-etje in de uitverkoop te gaan. Maar vanuit het oogpunt van duurzaamheid is een item van goede kwaliteit, dat ik echt heel mooi vindt en dat op een verantwoorde manier gemaakt is een veel betere keuze. En zelf word ik daar ook veel blijer van. Het kost alleen wel wat meer, maar als ik toch weinig koop is dat niet zo’n probleem.

Vroeger ging ik heel vaak even shoppen, maar inmiddels wil ik er niet zoveel tijd meer aan besteden. Met m’n eigen bedrijf kom ik altijd tijd tekort en er zijn heel veel dingen die ik belangrijker vind en waar ik meer plezier uit haal. Ik hou wel van mooie kleding en soms heb ik heel erg zin om te shoppen, maar vaak ben ik het ook vrij snel zat. Los van die korte momenten vind ik het zonde om er veel tijd in te steken.

Dus heb ik me voorgenomen alleen kleding te kopen die ik nodig heb (als iets versleten is of ik iets mis in mijn garderobe) en alleen kleding die ik echt heel mooi vind. En dan het liefst verantwoord gemaakt.
– Natuurlijk is tweedehands kopen nog beter en ik wil met dit verhaal ook helemaal niet zeggen dat ik supergoed bezig ben. Dat even tussendoor –

 

Hoe is het gegaan?

Tot nu toe is dat best goed gelukt. Ik kocht vooral items omdat wat ik had versleten was en koos daarbij vooral voor verantwoorde kleding. Dat laatste vond ik soms nog wel lastig. Ik weet nog niet zoveel shops die fair fashion verkopen en kan weinig in mijn smaak vinden. Als jij tips hebt voor leuke, duurzame merken, laat je dan een berichtje achter?

Soms, met bijvoorbeeld een feestje of de kerstdagen, krijg ik wel het gevoel dat ik niet weer hetzelfde aan wil, maar iets leuks nieuws. Ik denk dat dat bij veel van ons in het hoofd zit. Iets leuks staat gelijk aan iets nieuws en naar een speciale gelegenheid doe je niet weer hetzelfde jurkje aan als de vorige keer. Maar als ik erbij nadenk vind het veel toffer als iemand bewuste keuzes maakt om zich zo in te zetten voor het milieu dan als ze telkens nieuwe, hippe kleding draagt. Dus daar probeer ik mezelf dan aan te herinneren. En eerder had ik ook al regelmatig het gevoel dat ik niets leuks had om aan te trekken, dus eigenlijk is daarin niets veranderd, behalve dat ik me er nu juist beter bij voel.

Verder doe ik lekker mee met trend van ontspullen en de ruimte die vrijkomt door veel weg te doen en weinig te kopen vind ik heerlijk. Als ik nog even zo doorga heb ik veel minder ruimte nodig voor mijn kleding en kan ik een kast neerzetten voor mijn werk. Nu is mijn voorraad kaarten en verpakkingen overal en nergens in het huis opgeborgen, dus een kast zou heel fijn zijn.

 

Tip top

Kortom, het bevalt mij heel goed om zo min mogelijk kleding te kopen! Het geeft me een goed gevoel om duurzamer te leven, de kleding die ik wel koop is specialer, het bespaart me tijd en er ontstaat ruimte in mijn huis. Een aanrader dus!

Als je ook op een duurzamere manier met kleding om wilt gaan, dan heb ik nog een paar tips voor je:

  • Draag oude kleding op een nieuwe manier. Bij mijn ouders heb ik uit mijn oude kledingkast een broek opgevist die ik 10 jaar geleden droeg en die nu weer in de mode is. Woop woop! En ik heb een grote strik van een shirtje afgehaald, zodat ik die ook weer leuk vind om te dragen.
  • Repareer stukke kleding. Gaatjes kun je soms gemakkelijk dicht naaien en met een kapotte zool kan je beter naar de schoenmaker gaan dan naar de winkel voor nieuwe. Zo steun je ook een lokale ondernemer.
  • Doe je oude kleding in een bak van het Leger des Heils (ook als het stuk is). Dan maak je iemand anders er blij mee of wordt het gerecycled. Met dat idee vind ik het makkelijker om kleding weg te doen en zo zijn er al heel wat zakken kleding verdwenen in die bak.

Hiermee ga ik deze blogpost afronden en dan ben ik benieuwd of jij ook duurzame keuzes maakt bij het kopen van kleding. Wat is jouw tip?

0
0