Een klein weekje Schotland

 in Fijne dingen

De afgelopen week was ik er even tussenuit naar Schotland. Struinen door steden, lekker eten in leuke tentjes, prachtige natuur.. Ik heb ervan genoten! En ja, we hebben ook regen en kou gehad, maar het viel mee (volgens mij is mijn gezicht zelfs bruin geworden!) en door al die regen is het wel super groen. De knusse koffiebars en pubs maken ook veel goed.

We begonnen in Edinburgh, daarna verbleven we in Glasgow en vanuit daar gingen we ook 2 dagen de natuur in.

 

Edinburgh

Edinburgh heeft vele mooie, oude gebouwen en ik vond vooral ook alle verschillende geveltjes van de winkeltjes en pubs erg leuk. Een bezoekje aan Dean Village raad ik aan en de beklimming van Arthur’s Seat is pittig, maar geeft een prachtig uitzicht over de stad.

Mijn favoriet was de botanische tuin, en dan vooral de kassen. De tuin is gratis, de kassen niet, maar het is het zeker waard! Elke ruimte staat in het teken van een bepaald stuk natuur, van regenwoud tot een bos vol varens. Zoveel prachtige, bijzondere planten en daarnaast was het ook heel leuk om wat van mijn eigen planten in hun “natuurlijke” omgeving te zien.

Leuke plekjes

The Red Door Gallery is een winkeltje met veel kaarten, prints en andere geïllustreerde producten. Grappig om de producten in het echt te zien van illustratoren die ik volg op Instagram, zoals Gemma Corell en Viktorija (Andsmilestudio). Het viel me ook op dat er winkelketens zijn met heel veel kaarten, dat leeft daar duidelijk meer dan hier. Paperchase kennen we hier ook, maar in Glasgow zat er echt een grote winkel van.. heerlijk!

We hadden een AirBNB in Leith bij de kust en daar zaten een hoop leuke tentjes in de buurt. Fynn & Bear was een gezellige pub met lekker eten, bij Toast kun je goed ontbijten en The Barologist had een heel tof interieur, als van een uitvinder in de meteorologie in de Victoriaanse tijd.

 

Loch Lomond

Vanuit Glasgow gingen we vooral naar Loch Lomond ten noorden van de stad. Een heel groot meer in een heuvelachtige omgeving. We hebben een boottochtje gemaakt en lekker gewandeld. Zo beklommen we de Conich Hill en maakten vanaf daar nog een hele lange wandeling, dat was echt supermooi! Prachtig uitzicht en door de hoogteverschillen kwamen we door diverse landschappen. Van bos waar we 2 reeën zagen, tot wat hoger gelegen de enorme grasvlaktes met overal wollige schapen en lammetjes. Toen we weer in de bewoonde wereld kwamen verorberden we een flink bord fish & chips voor we terug naar Glasgow gingen. Het was heerlijk om na zo’n flinke wandeling in de natuur terug te komen in de stad met leuke restaurants en ons fijne hotel. We sliepen in Motel One, wat een vrij luxe uitstraling heeft, maar niet heel duur is.

 

Glasgow

Glasgow zelf heeft ook zeker mooie plekken, maar ook veel nieuwbouw en een strak stratengrid waardoor ik het een minder gezellige stad vind. Wat hier wel heel leuk was was the Hidden Lane. Daar zitten allerlei creatieven met hun ateliers en winkeltjes in gekleurde huisjes. Helaas was er veel dicht toen wij er waren (woensdagmiddag), maar het idee was superleuk. Vanaf hier kun je naar het Kelvingrove Museum lopen en dan kom je ook langs allerlei fijne tentjes.

Meer gezellige plekjes vind je in Ashton Lane, dat is een pittoresk straatje in West End. In de buurt daarvan hebben we heerlijk gegeten bij de Hillhead Bookclub. Ook zeker een aanrader.

Verder staat Glasgow bekend om de vele street art die je hier kunt vinden. Je kunt de City Centre Mural Trail doen, maar ook als je er niet specifiek naar op zoek bent kom je telkens enorme muurschilderingen tegen. Heel tof!

Wat ik tijdens deze reis ook superleuk vond was dat we heel veel dieren hebben gezien. Naast de reeën in het bos zagen we ook een vos in een Glasgowse tuin, eekhoorns in de parken, piepende babyvogeltjes in een gaatje in een muur, heel veel schapen en iedereen lijkt er een hond te hebben. Daar werd ik heel blij van! Het was dus een heerlijk tripje met een fijne combinatie van stad en natuur. En nu lekker opgeladen weer aan het werk 😊

0
0