Week zonder vlees

 in Duurzaamheid, Fijne dingen

Deze week is de Nationale Week Zonder Vlees. Voor mij verandert dat eigenlijk niets, want ik eet al weinig vlees. Een paar keer per maand, als ik bij anderen thuis eet of soms in een restaurant. Thuis eten we vegetarisch. Daar kies ik voor vanwege de enorme impact die de bio-industrie op de aarde heeft en vanwege de dieren. Als je iets wilt doen voor het milieu, dan is vaker vegetarisch eten één van de beste dingen die je kunt doen. Zo bespaar je o.a. op uitstoot van broeikasgassen, waterverbruik en ontbossing. Hoe mooi zou het zijn als we allemaal een paar dagen van de week lekker vegetarisch zouden eten!

Daarom deel ik hieronder een vegetarisch recept voor pompoenlasagne. Het recept is van Joris, mijn vriend die heerlijk kan koken (yes, lucky me!).

En voor nog meer inspiratie een paar tips voor fijne, vegetarische kookboeken:

Plenty – Yotam Ottolenghi
De parttime vegetariër – Nicola Graimes
Veggie! – Hugh Fearnley-Whittingstall

Als je via deze links een aankoop doet, ontvang ik een kleine vergoeding. Dankjewel!

 

Pompoenlasagne

Voor vier personen, bereidingstijd 80 minuten.

Ingrediënten

1 flespompoen
1 ui
5 tenen knoflook
800 gram hele tomaten in blik
1 el gedroogde salie
500 mL halfvolle melk
250 gram geraspte Goudse kaas
1 bol mozzarella
50 gram boter
3 el bloem
1 doos lasagnebladen
olijfolie
peper
zout

Bereiding

Schil en snijd de flespompoen in grove blokken. Kook voor 30 minuten tot de pompoen zeer zacht is. Giet af en pureer tot een grove massa (kleine resterende stukjes zijn prima). Breng op smaak met peper en zout. Laat staan met de deksel eraf, zodat zoveel mogelijk resterend water in de puree nog verdampt.

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn, en bak op laag vuur in olijfolie tot deze glazig is. Voeg de tomaten in blik toe en kook zachtjes door voor 20 minuten tot de tomaten uit elkaar vallen. Gebruik geen deksel, zodat de saus stevig wordt.

Maak een bechamel: smelt de boter in een pan op laag vuur, voeg de bloem toe en roer tot een roux. Voeg langzaam de melk toe en roer constant tot de melk tot een homogene massa is geïncorporeerd in de roux. Voeg de wei van de mozzarella toe en 100 gram geraspte kaas, en roer tot deze gesmolten is en alles homogeen is. Breng op smaak met peper en zout.

Zodra de tomaten in de tomatensaus zacht zijn, breek ze op met een houten lepel (o.i.d.). Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat ondertussen de tomatensaus nog 5-10 minuten zachtjes koken.  Zet daarna het vuur uit, voeg de salie toe en breng op smaak met peper en zout. Snij de mozzarella tot dunne plakken.

Maak afzonderlijk lagen met de twee sauzen, de puree en de lasagnebladen. Van onder naar boven: tomatensaus (dun), lasagnebladen, pompoenpuree, bechamel, lasagnebladen, tomatensaus, bechamel, lasagnebladen, pompoenpuree, bechamel, lasagnebladen, tomatensaus, bechamel. Leg daar bovenop de mozzarella en verspreid de overgebleven geraspte kaas.

Zet in de oven voor 30-40 minuten tot de kaas goudbruin is. Open af en toe (~10 minuten) de oven om eventuele stoom te laten ontsnappen.

 

Laat je het weten als je de lasagne gaat maken? Of als je een tip voor een kookboek hebt? Ben benieuwd!

 

 

Laat een reactie achter

0
0