Weg met die telefoon

 in Bewust leven, Productiviteit

illustratie screentime

Laatst was er een storing bij Facebook en zaten we een avond zonder Instagram, Whatsapp en Facebook. Hoe vond jij dat? Ik vond het zelf best fijn en las dat anderen het ook heerlijk vonden. Zo delen mensen ook regelmatig dat ze zo genoten hebben van een weekje offline en uit allerlei onderzoeken blijkt dat we van social media ongelukkig worden. Waarom gaan we dan toch weer terug?

De afgelopen jaren werd ik er bewust van dat ik heel onrustig word van mijn telefoon. Op drukke dagen heb ik nog meer de neiging om telkens alle apps te checken, wat de stress nog erger maakt. Dus ben ik vanalles gaan proberen om mijn telefoongebruik te minderen. Nu heb ik regelmatig dagen dat ik maar 10 minuten mijn telefoon gebruik, zonder daar moeite voor te doen. En dat zijn vaak heerlijke dagen met veel meer rust in mijn hoofd.

 

GEEN WIFI

Wat voor mij het beste werkt, terwijl ik deze tip zelden ergens lees, is het uitzetten van mijn internet. Voor ik ga slapen zet ik de wifi en data uit en halverwege de volgende ochtend zet ik het pas weer aan (als ik het niet vergeet). Tot die tijd kijk ik niet of ik berichten of mails gekregen heb en check ik geen social media. Zo kan ik eerst een paar uur werken zonder afleiding. Er komt niets binnen, dus er zijn geen meldingen. En als ik in automatisme toch mijn telefoon pak, dan is er niets nieuws. Dat ik eerst de wifi aan moet zetten, herinnert me eraan dat ik eigenlijk niet wil kijken. En dan leg ik hem vaak weer weg. Ondertussen hoef ik me geen zorgen te maken dat ik iets belangrijks mis, want ik kan nog wel gebeld worden. Daarom zet ik m’n telefoon niet op vliegtuigmodus.

Als ik mijn telefoon in het zicht heb liggen, dan pak ik hem telkens zonder na te denken. Daarom laat ik hem ook vaak in een andere kamer liggen of leg ik hem ergens onder als ik hem wel bij de hand wil hebben. Die eerste uurtjes van de dag blijft hij op mijn nachtkastje.

Wat me ook veel geholpen heeft is een app die mijn screentime van de dag aangeeft, dit staat altijd in het meldingenoverzicht. Toen ik de app net had bleek dat ik mijn telefoon vaak 3 a 4 uur per dag gebruikte, wat ik echt zonde van de tijd vind. Ik streef nu naar hooguit 1,5 uur per dag en dat lukt aardig. De app voor Android die ik gebruik is Quality Time, maar de laatste tijd werkt hij helaas minder goed. Als een app op de achtergrond actief is dan telt hij dit soms mee.

 

TERUG NAAR DE COMPUTER

Maar dit betekent niet dat ik geen social media gebruik op die dagen van 10 minuten screentime, dat lukt mij ook niet. Ik probeer vooral op mijn computer te whatsappen en social media te checken. Ik ervaar dat veel relaxter en blijf minder lang hangen. Plus het blijft beperkt tot de tijd dat ik achter de computer zit.

 

Nu ben ik benieuwd, is dit ook iets wat jou bezighoudt? Wat werkt het beste voor jou?

Laat een reactie achter

0
0